Τιμή ρεκόρ για πίνακα του Μπασκιά, πωλήθηκε 110,5 εκατομμύρια δολάρια

 

Ένας άτιτλος πίνακας του Ζαν-Μισέλ Μπασκιά (1960-1988) πωλήθηκε αντί 110,5 εκατομμυρίων δολαρίων σε ιάπωνα συλλέκτη κατά τη διάρκεια δημοπρασίας του οίκου Sotheby's χθες βράδυ στη Νέα Υόρκη, μια τιμή ρεκόρ για τον νεοϋορκέζο ζωγράφο.

Το προηγούμενο ρεκόρ, τον Μάιο του 2016, αφορά ένα επίσης άτιτλο έργο, τεραστίων διαστάσεων (2,38 μ. επί 5 μ), που πωλήθηκε αντί 57,2 εκ. δολ. σε δημοπρασία του οίκου Christie's.

Λίγο μετά την πώληση, ο Sotheby's ανακοίνωσε ότι ο αγοραστής είναι ο ίδιος με αυτόν που κατείχε το προηγούμενο ρεκόρ. Ο συλλέκτης Γιουσάκου Μαεζάβα από την Ιαπωνία έχει στο εξής τους δύο ακριβότερους πίνακες του Μπασκιά.

Ο 41 ετών εκατομμυριούχος, που έκτισε την περιουσία του από το ηλεκτρονικό εμπόριο ενδυμάτων, είχε δαπανήσει 97,8 εκ. δολ. για επτά έργα κατά τη διάρκεια της εαρινής δημοπρασίας του 2016, από τα οποία 57,2 εκ. δολ. για έναν πίνακα του Ζαν-Μισέλ Μπασκιά.

Ο Γιουσάκου Μαεζάβα ανακοίνωσε ότι προτίθεται να παρουσιάσει το νέο του απόκτημα στο μελλοντικό μουσείο που θα ιδρύσει στη Σίμπα της ανατολικής Ιαπωνίας, στη γενέτειρά του, όπου ο πίνακας αυτός του Μπασκιά θα είναι "το κεντρικό κομμάτι". Ο συλλέκτης εξήγησε ότι εν αναμονή της έναρξης λειτουργίας του μουσείου, θα δανείσει τον πίνακα σε μουσεία παγκοσμίως. "Ελπίζω ότι αυτό θα δώσει την ίδια χαρά στους άλλους όπως σε εμένα, που αυτό το αριστούργημα θα εμπνεύσει τις μελλοντικές γενιές", τόνισε.


Το πλήρες τηλεγράφημα της Α. Γεωργίου στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

eana