Διάσκεψη στο Παρίσι για τη διάσωση της απειλούμενης πολιτιστικής κληρονομιάς

 

Παρίσι, Αμπού Ντάμπι και Unesco εγκαινιάζουν σήμερα στο Λούβρο μια διεθνή συμμαχία για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς που απειλείται από την τρομοκρατία και τον πόλεμο, στόχος της οποίας είναι η συγκέντρωση των πρώτων χρημάτων ενός ταμείου 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η ιδέα της πρωτοβουλίας αυτής γεννήθηκε δύο χρόνια νωρίτερα, σχεδόν την ίδια ημέρα, στις 18 Μαρτίου του 2015, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης του προέδρου Φρανσουά Ολάντ στο Λούβρο. Ο σκοπός τότε ήταν να καταγγελθούν οι λεηλασίες σε αρχαιολογικούς χώρους από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και το συριακό καθεστώς.

Τραγική σύμπτωση: την ώρα της ομιλίας του αρχηγού του γαλλικού κράτους, τζιχαντιστές έκαναν έφοδο στο μουσείο Bardo στην Τύνιδα προκαλώντας τον θάνατο 20 και πλέον ανθρώπων.

Από την ομιλία στην Unesco ως τη σύνοδο κορυφής της G7 και από την έκκληση στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ έως τη διάσκεψη στο Αμπού Ντάμπι, η ιδέα δρομολογήθηκε.

H Διάσκεψη του Αμπού Ντάμπι τον Δεκέμβριο αποφάσισε, εκτός από την ίδρυση του ταμείου, τη σύσταση διεθνούς δικτύου καταφυγίων, εθνικών μουσείων ή τρίτων χωρών όπου μπορούν να φυλάσσονται έργα που απειλούνται.

Και ούτε δύο μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του Φρανσουά Ολάντ, η γαλλική προεδρία υπογραμμίζει: "θέλουμε πράγματι να σμιλέψουμε στο μάρμαρο αυτή τη δέσμευση" συλλέγοντας από σήμερα τουλάχιστον το ήμισυ των 100 εκατομμυρίων δολαρίων που προβλέπονται για την περίοδο 2017-2019.


Το πλήρες τηλεγράφημα της Α. Γεωργίου στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

eana